Index Vakbarát Hírportál

A hangyák a méhek rokonai

2013. október 9., szerda 14:43

A hangyák és a méhek sokkal közelebbi rokonai egymásnak, mint a hangyák és a közösségben élő darazsak, állapította meg a University of California kutatócsoportja. A meglepő tanulmányt a Current Biology szakfolyóiratban publikálják majd.

A kutatók ezzel egy régóta kutatott genetikai kérdésre adtak választ. Korábban az volt az általános vélekedés, hogy a hangyák és a méhek távolabbi rokonok, és a hangyák inkább egyes parazita darázsfajokhoz állnak közelebb.

A hangyák, méhek és darazsak mind a rovarok hártyásszárnyúak osztályába tartoznak. Ez az egyik legfejlettebb rovarcsoport, nagyon erős náluk a közösségi viselkedés – magyarázta az egyetem egyik entomológus professzora, Phil Ward. A rovaroknak ezen csoportja iránt nagy az érdeklődés, de egészen mostanáig nem sikerült feltérképezni evolúciós kapcsolataikat.

Ismeretlen volt, hogy a hangyák, a rovarvilág legsikeresebb közösségi rovarjai milyen rokonságban állnak a méhekkel és a darazsakkal. A mostani kutatás eredményeként megismerhetik, hogyan fejlődött a fajok alakja és viselkedése.

Rovatok