Index Vakbarát Hírportál

Meghalt az egyik első űrhajós

2013. október 10., csütörtök 23:23

88 éves korában meghalt Scott Carpenter amerikai űrhajós, aki megkerülte a Földet – írja a CNN. A NASA közleménye szerint egy igazi úttörőt veszített el személyében.

Capenter volt az egyike annak a hét űrhajósnak, akik részt vehettek a Mercury-programban, akiket hosszas tesztek során választottak ki (és akikről egyébként Tom Wolfe nagyszerű könyvet írt Az igazak címmel). Alan Shepard, Virgil Grissom, Gordon Cooper, Walter Schirra, Donald Slayton, John Glenn és Scott Carpenter közül végül egyedül Slayton nem repülhetett szívproblémái miatt.

Az első amerikai űrhajósnak Shepardot jelölték ki: 1961 elején repült volna, de több halasztás után végül csak május 5-én startolt a Freedom-7-tel és sikeres szuborbitális repülést, űrugrást hajtott végre. Addigra már megelőzte a szovjet Gagarin, aki április 12-én az első űrhajóssá vált, de a hátrány már csak három hét volt. Látszott, hogy a két nemzet fej fej mellett halad az űrversenyben.

Scott Carpenter volt a helyettese annak a John Glennek, aki 1962. február 20-án első amerikaiként kerülte meg a Földet, kiköszörülve ezzel az űrversenyben elszenvedett csorbát. Mondani sem kell, hogy Mercury-űrhajósokból nemzeti hős lett (Glenn egyébként a legidősebb ember, aki valaha az űrben járt, 1998-ban, 77 évesen repült a Discovery űrrepülőgéppel).

Rovatok