Index Vakbarát Hírportál

Leváltották a Roszkozmosz vezetőjét

2013. október 11., péntek 09:18

Az orosz űrkutatási tevékenységgel kapcsolatos sorozatos kudarcok után Dmitrij Medvegyev kormányfő csütörtökön leváltotta az űrkutatási hivatal, a Roszkozmosz vezetőjét. Moszkvai bejelentés szerint a Roszkozmosz eddigi elnökének, Vlagyimir Popovkinnak azonnal hatállyal távoznia kell hivatalából. A Roszkozmosz új vezetőjévé Medvegyev az eddigi védelmi miniszterhelyettest, Oleg Osztyapenkót nevezte ki.

A miniszterelnök az 56 éves Osztyapenko legfőbb feladatául az űrkutatási hivatal alapvető megreformálását szabta. Az Interfax hírügynökség beszámolója szerint Medvegyev elismerte, hogy nehéz feladatról van szó, ami - mint utalt rá - a kormány részéről folyamatos odafigyelést igényel.

A csütörtökön elbocsátott Popovkin két és fél éven át vezette az orosz űrkutatási hivatalt. Tevékenységét több műszaki hiba, illetve súlyos kudarc árnyékolta be.

Legutóbb július elején a kazahsztáni Bajkonurban felrobbant egy felbocsátott hordozórakéta. A Proton-M rakéta három Glonaszsz navigációs műholddal a fedélzetén az indítást követő 32. másodpercben robbant fel, égő darabjai - a kilövőállástól mintegy 2-2,5 kilométerre - Bajkonur területén zuhantak vissza a földre. Ezt megelőzően tavaly augusztusban egy orosz és egy indonéz műhold orosz Proton-M hordozórakétával történt felbocsátása végződött kudarccal.

Rovatok