Index Vakbarát Hírportál

Elaludt az űrszonda a Jupiterre menet

2013. október 14., hétfő 11:34

A NASA mérnökei meglepődtek, amikor a Jupiter felé tartó Juno űrszonda hirtelen elaludt, vagyis úgynevezett biztonsági módba kapcsolt. Szerencsére ez nem tartott sokáig, újraindította magát, visszatért normál üzemmódba, és folytatja útját a Jupiter felé.

A Juno űrszondát 2011-ben bocsátották fel, az elmúlt két évben a Föld és a Mars között keringett, hogy kellően felgyorsuljon ahhoz, hogy útnak induljon a Jupiter felé. Végül múlt héten hajtotta végre utolsó manőverét, és kilőtt a gázóriás felé.

A Juno az egyik leggyorsabb ember alkotta tárgy, 38 ezer kilométer/órás sebességgel száguld az űrben. Ilyen sebesség mellett döntött úgy váratlanul, hogy biztonsági módba kapcsol, és lekapcsolta a földi irányítókat. A helyzet meglehetősen frusztráló volt a NASA mérnökeinek, egyrészt azért, mert nem olcsó szerkezetről van szó, másrészt mert hosszú évekig dolgoztak azon, hogy minden a lehető legjobban menjen.

Szerencsére a Juno visszatért, megint minden normálisan működik, küldi az adatokat az irányítóközpontba. A tervek szerint 2016 nyarán éri el a Jupitert, és kezdi el gyűjteni az adatokat a bolygó légköréről, gravitációjáról és minden egyébről.

Rovatok