Index Vakbarát Hírportál

Ma is magyaré a legjobb űrfotó

2013. október 15., kedd 09:26

Bár az USA kormányzati hivatalai, illetve az ehhez köthető projektek a költségvetési vita miatt átmenetileg szünetelnek, a NASA nem hagyta abba a Nap asztrofotója című sorozatot, az APOD-ot. A lezárás idején a Facebookon folytatott, a világ legjobb csillagászati témájú fotóit kereső sorozat ma Fényes Lóránd egy képét választotta ki. A magyar asztrofotós még júniusban készítette a fantasztikus felvételt az Eta Carinae-köd vidékéről. A kizárólag a déli féltekéről látható, NGC 3372 katalógusjelű mélyűrobjektum mintegy 300 fényévnyi kiterjedésével galaxisunk egyik legnagyobb csillaggyára. A Hajógerinc csillagképben elhelyezkedő diffúz köd szabad szemmel is látható, bár 7500 fényévnyire van tőlünk.

A képen látható ködszerű anyag porból és gázokból áll össze, a felhőrendszer nagyjából 1900 milliárd kilométer hosszan terül el a Tejúton. A rendszer legérdekesebb része a névadó csillag, az Éta Carinae, ami valaha az égbolt második legfényesebb csillaga volt. A Napnál százszor nagyobb tömegű csillag a szakemberek szerint a szupernóvává válás előtt áll. 1843-ban egy óriás csillagkitörés során a Nap tömegének tizenkétszeresét elérő anyagot dobott le magáról.

Fényes Lóránd a nyertes kép elkészítéséhez összesen 48 darab, egyenként kétperces expozícióval készült képet dolgozott össze. A Canon EOS 600D típusú fényképezőgép egy húszcenti átmérőjű és 80 centi hosszú, Newton-rendszerű távcsőre volt felszerelve. Fényes felvételei korábban is értek már el szép sikereket: az Elefántormány-ködről készített képe kategóriagyőztes lett a 2012-es Astronomy Photographer of the Yearen. A fotós honlapján számos további felvétel is látható, Fényes saját bevallása szerint 2010 végén vette meg első távcsövét, és csak 2011 elején kezdett el komolyan foglalkozni az űrfotózással.

Rovatok