Index Vakbarát Hírportál

Elefántszellemekkel nyert az év természetfotósa

2013. október 16., szerda 16:07

A dél-afrikai Greg du Toit egész éjszaka egy föld alá süllyesztett acélkonténerben kuksolt, hogy elkészítse az év legjobb természetfotóját a botswanai Tuli Game rezervátumban. Napnyugta után meg is érkeztek az óriások a rejtekhelye közelében lévő itatóhoz. Du Toit szellemként akarta ábrázolni a hatalmas állatokat, ezért hosszú záridőre állította a gépét, és kicsit belenyúlt a fehéregyensúlyba, hogy megfelelő atmoszférát teremtsen. Arra viszont ő sem számított, hogy az egyik elefánt belesétál majd a felvételbe. A kép a brit Természettudományi Múzeum éves pályázatán elnyerte a fődíjat.

A fiatal fotográfusok versenyében a 14 éves Udayan Rao Pawar vitte el a fődíjat. Róla sem mondható el, hogy kényelmes körülmények közt fotózott: a közép-indiai Csambal folyónál, egy gaviál kolónia közelében táborozott le, és már napfelkelte előtt talpon volt, hogy lekapja a kicsinyeit hajókáztató nőstényt.

Ezeket a felvételeket több mint negyvenezer pályázat közül választották ki a Londoni Természettudományi Múzeum szakértői. A győztes pályamunkák október 18 és jövő március 23 között lesznek láthatók a múzeumban.  Kattintson a fenti képekre a többi fotóhoz!

Rovatok