Index Vakbarát Hírportál

Ezt látják a macskák

2013. október 16., szerda 16:47

Korábban a városi hőforrásokról és a tengerszint megemelkedéséről készített montázsokat az a művész, aki most azt mutatja meg, hogy látja a világot az internet legnépszerűbb élőlényének tartott macska.

Nickolay Lamm fényképeiről az derül ki, hogy a macska szeme sok tekintetben hasonló a miénkhez, de két fontos különbséget azért lehet találni. Az egyik, hogy sokkal jobban látnak a sötétben, a másik pedig hogy a színek és részletek pontos észlelése helyett inkább a mozgás az, amit fontosnak gondolt az evolúció. Lamm a Pennsylvaniai Egyetem szemészszakembereivel konzultálva alkotta meg a képeket. A felső képen mindig az látszik, mit látunk mi, emberek, alul pedig az, amit a macskák.

Lamm olyan alapvető különbségeket vett figyelembe, mint az, hogy a macskák perifériás látása szemenként 10 fokkal szélesebb a miénknél. A perifériás látómezőt az elmosódott részek jelzik, a felső képek szélén látható fekete csíkok pedig az emberi 180 és a macskák 200 fokos látómezeje közti különbséget jelzik. Szintén érdekes tény, hogy a macskák nem látnak jól messzire: míg mi akár 30 méterre is élesen látunk, a macskák szeme csak hat-hét méterig éles. Ráadásul a macskák csak a kék és a sárga árnyalatait látják, a vörös, a narancs vagy a barna nekik kimarad, ezért lett minden alsó kép kicsit mosottas.

A legérdekesebb természetesen a sötétben előkerülő különbség: a macskák speciális pupillájuk, a retinában lévő valamivel több fotoreceptoruk és a szemfenéken elhelyezkedő, a fény egy részét visszatükröző réteg, a tapetum lucidum miatt hatszor jobban látnak az embernél.

Rovatok