Index Vakbarát Hírportál

Kiemelték a féltonnás orosz meteoritot

2013. október 16., szerda 17:13

Felszínre került a szibériai cseljabinszki meteorit legnagyobb, féltonnás darabja. Legalábbis azt állítják a Csebarkul tóból kihúzott jellegtelen sötétszürke kőről, hogy az száguldott el február 15-én a Moszkvától 1500 kilométerre keletre fekvő Cseljabinszk felett, amivel nagy riadalmat, a helyi üvegeseknek pedig sok megrendelést okozott.

A kő eddig békében hevert a szibériai Cseljabinszk városától 78 kilométerre nyugatra fekvő Csebarkul város melletti tó 13 méteres mélységében. Három hete már egyszer már megzavarták, és felhozták egy 11 kilogrammos darabját. A mostani kiemelést a rossz időjárás, a heves szél és a hullámzás nehezítette.

A Cseljabinszki régió vezetése kifundálta, hogy a meteorit által kiváltott érdeklődést jó volna felhasználni, hogy a területet ne csak a környezetszennyező nehéziparáról ismerje a világ, hanem arról is, hogy teljesen véletlenül pont oda talált be egy bazi nagy űrkavics.

Múlt hétvégén már tanácskoztak a helyzetről, csillagászok, filozófusok és politológusok és piackutatók is előálltak ötletekkel. Nyikolaj Gorkavij, a NASA orosz asztrofizikusa legszívesebben materializálná a felrobbant meteoritot, és egy 18 méter magas, meteoritformájú obeliszket emelne a városban. Marina Zagidullina filozófus azonban úgy véli, a cseljabinszki lakosoknak máris elegük van a meteoritból, ami úgy megijesztette őket. Mérete alapján kerti díszkőnek is elmenne, vagy kifaraghatnák belőle egy politikus mellszobrát.

Rovatok