Index Vakbarát Hírportál

Megvan a bozon, megvan a Nobel, mehetek nyugdíjba

2013. október 16., szerda 17:17

 Nyugdíjba vonul jövőre az múlt héten fizikai Nobel-díjat kapott Peter Higgs. A tudós már 17 éve nem dolgozik teljes időben az egyetemen, de az elmúlt években nagyon sokat utazott, a világ számos táján tartott előadásokat az általa megjósolt Higgs-bozon felfedezése után. Most viszont tényleg abbahagyja a munkát – mondta a 84 éves brit tudós szerdán.

Higgs és belga munkatársa, Francois Englert megosztva kapta idén a fizikai Nobel-díjat annak a mechanizmusnak az elméleti megalapozásáért, amely hozzájárult a szubatomi részecskék tömege eredetének a megértéséhez és amelyet nemrégiben megerősítettek a megjósolt elemi részecske felfedezésével az Európai Nukleáris Kutatási Szervezet (CERN) nagy hadronütköztetőjének (LHC) ATLAS- és CMS-kísérleteiben.

Higgs kiemelte, hogy kicsit kényelmetlenül érzi magát, ha összehasonlítják korábbi Nobel-díjasokkal, mivel a róla elnevezett részecskével folyó munka az ő részéről mindössze néhány hétig tartott. „Egy olyan dolog miatt kaptam meg a díjat, amivel 1964-ben csak két-három hetet dolgoztam. Ez életemnek csak egy nagyon kis része volt”.

A kutató már korábban is emlékeztetett arra, hogy bár Englert-rel csak ketten osztoznak az elismerésben, 1964-ben három csoport dolgozott a mechanizmus elméleti megalapozásán, ketten Brüsszelben (Englert és Robert Brout). Utóbbi „sajnos pár éve meghalt, így nem ismerhették el, de kétségtelen, hogy a díjazottak között szerepelne, ha még élne” – mondta a BBC-nek Higgs.

Rovatok