Index Vakbarát Hírportál

Óriás aszteroida ütközhet a Földnek

2013. október 17., csütörtök 13:44

Csütörtökön számolt be az ukrán és orosz média arról, hogy krími csillagászok felfedeztek egy körülbelül négyszáz méteres aszteroidát, ami 2032-ben nekiütközhet a Földnek.

A kutatók a krími obszervatórium október 12-i felvételein észlelték a kisbolygót, amit a 2013 TV135 jelzéssel láttak el. Az aszteroida létezését azóta oroszországi obszervatóriumok, illetve olasz, brit és spanyol csillagászok is megerősítették. 

Az előzetes röppályamérések alapján az aszteroida 2032. augusztus 26-án csapódhat a Földnek. Ennek a valószínűsége viszont csak egy a 63 ezerhez, így a Torino-skálán egyes fokozatúnak minősítették a kisbolygó veszélyességét. 

Mi az a Torino-skála?

A földközeli aszteroidák veszélyességi fokát a Torino-skálán mérik. Ha az ütközés esélye túllépi az egy ezreléket, az aszteroida mérete pedig a húsz métert, az az egyes szint; a skála végén a tízes fokozat legalább egy kilométeres objektumot és biztos találatot jelent. Ilyen esemény a statisztika szerint százezer évente következik be, és jó eséllyel lerombolná a civilizációnkat. 

Kevés az esélye, de nem kizárható, hogy a kisbolygó tényleg eltalálja a Földet. Az égitestet ugyanakkor a potenciálisan veszélyes aszteroidák osztályába sorolták, mivel a Föld és a kisbolygó röppályája közötti minimális távolság 1,7 millió kilométer.

Ha a becsapódásra tényleg sor kerül, a becslések szerint a robbanás ereje 2500 megatonna lesz –ez a Hirosimára ledobott atombomba, a Little Boy robbanóerejének több mint 150 ezerszerese.

Nem pont ezért, de készülnek az elhárító műholdak

Sem az Európai Űrügynökség, sem a NASA nem gondolja, hogy az aszteroida komoly veszélyt jelentene a Földre, de dolgoznak egy olyan rendszeren, ami megvédi bolygónkat a potenciálisan veszélyes meteoroktól. Most éppen egy elhárító műholdat építenek, amit egy tesztcélra használt aszteroidába fognak vezetni 2015-ben, hogy megfigyeljék, az ütközés eltéríti-e a pályájáról az objektumot.

Rovatok