Index Vakbarát Hírportál

DNS-vizsgálat oldhatja meg a jeti rejtélyét

2013. október 18., péntek 10:55

Brit kutatók kutatása szerint a legendás himalájai jeti valószínűleg nem több, mint a barna medve egyik alfaja. Bryan Sykes, Oxford University genetikusa DNS-tesztet végzett az elérhető legjobb módszerrel a jeti létezését állítólag bizonyító szőrmintákon, és összehasonlította az eredményt az ősi jegesmedve genetikai állományával. 

A kutató szerint a mítosz legvalószínűbb tudományos magyarázata, hogy az állat valószínűleg a jegesmedve és a barna medve hibridje, azaz tényleg van egy valódi, biológiai lény a jeti mítosza mögött. „Azt hiszem tényleg köztünk él ezt a medve, akit még senki sem látott élve, és elég sok jegesmedve lehet benne. Hibrid, emiatt különbözhet a viselkedése a többi medvétől, ez az, amit a szemtanúk észrevettek, és ez lehet a misztikum forrása” – mondja a kutató.

Sykes két azonosítatlan állat szőrén végezte el a DNS-teszteket: az egyiket Ladakhban találták, India északi részén, a Himalája keleti részén, a másik pedig Bhutánból való, 1285 kilométerrel keletebbről. A ladakhi, mumifikálódott mintát egy 40 évvel ezelőtti vadásznak köszönhetjük, a második egyetlen szőrszál, amit tíz évvel ezelőtt találtak filmesek egy bambuszerdőben.

Az eredményeket összehasonlították más állatok genomjával. A kutató szerint 100 százalékos egyezés volt egy ősi jegesmedve állkapocscsontjával, amit Spitzbergákon találtak. A csont alapján az állat valamikor 40 ezer-120 ezer évvel ezelőtt élt. Ekkor vált külön a jegesmedve és a barnamedve. A fajok szorosan kötődnek egymáshoz, és kereszteződtek is azokon a területeken, ahol együtt éltek.

Sykes mindez nem azt jelenti, hogy az ősi jegesmedvék vándoroltak a Himalája környékén, hanem hogy lehet a barna medvének egy alfaja, ami a Himaláján él, és a jegesmedve ősétől származik. De az is lehet, hogy volt egy hibridizáció a barna medve és az ősi jegesmedve leszármazottja között.

A kutató szerint az eredmények teljesen váratlanok, és további kutatásokra van szükség a végleges bizonyításhoz. 

Rovatok