Index Vakbarát Hírportál

Nem fogunk cigizni, ha nem lesz jó érzés

2013. október 21., hétfő 22:07

Olyan peptidet találtak kutatók, ami megakadályozza, hogy a dohányzók agya elégedettséget érezzen a cigarettázástól – írja a sciencenordic.com.

Jóllakottság-hormon

A GLP-1 (Glucagon-like Peptide 1) hormont étkezéskor választjuk ki, ettől érezzük azt, hogy jóllaktunk. GLP-1 receptorok azokban az agyrégiókban is vannak, melyek az elégedettség vagy a jutalmazás érzéséhez kötődnek. 

A kutatók szerint ezeket a receptorokat kéne blokkolni ahhoz, hogy megakadályozzák, hogy elégedettséget, megnyugvást érezzenek a dohányzástól.

„Enélkül a jutalom nélkül a dohányos nem fogja folytatni a cigarettázást. Ezzel csökkenteni lehet a függőséget és a visszaesés veszélyét. A nikotin gyorsan függőséget okoz, rengeteg ember találja borzasztóan nehéznek a leszokást. Úgy kell felfognunk ezt a függőséget, mint egy betegséget, ami kezelést igényel″ – magyarázza Elisabet Jerlhag, a Göteborgi Egyetem kutatója.

Kísérleti egerek

Hogy megvizsgálják, a GLP-1 valóban szabályozza-e az elégedettséget, a kutatók a GLP-1 hatását imitáló Exendin-4-gyel (Ex4) kísérleteztek, melyet egereknek adtak be, akik korábban nikotint is kaptak. Ezután megfigyelték az egerek mozgását, és a szervezetükben felszabaduló dopamin szintjét.

A nikotin aktívabbá tette az egereket, de a később kapott Ex4 csökkentette az aktivitásukat. Az Ex4-nek ez a hatása nem volt kimutatható azokon az egereken, akik nem kaptak nikotint korábban. A kutatók ebből arra következtettek, hogy a GLP-1 receptorok szabályozták a nikotin hatását, és az Ex4 csökkentette a nikotin hatását.

Alkohol, kokó: ugyanaz pepitában

A kutatók szerint korábbi kísérletekből kiderült, hogy az Ex4-nek hasonló hatása van más függőséget okozó szerek, például az alkohol, az amfetamin és a kokain esetében is. Kutatók szerint a GLP-1 hormont utánzó anyagok a jövőben felhasználhatóak lesznek a dohányzás és alkoholfüggőség elleni harcban.

Ez a gyógymód úgy előzné meg a dohányzást, hogy megakadályozná, hogy a cigaretta csökkentse a nikotin utáni sóvárgást. A már használt módszerek általában nikotint juttatnak a szervezetbe, például tapaszokkal, a cigarettázás során beszívott veszélyes anyagokat kizárva.

A kutatók szerint cukorbetegek már használnak hasonló logikával működő gyógyszereket, ami megkönnyítheti a dohányzásra kifejlesztendő gyógyszer elkészítését és engedélyeztetését.

„A jutalmazás érzése az egyik fő oka, hogy függővé válunk, ezért gondoljuk, hogy a GLP-1 működését imitáló gyógyszerek pozitív változást hozhatnak a dohányzás-függőségben, ami egy teljesen új megközelítés″ – nyilatkozta Jerlhag.

Rovatok