Index Vakbarát Hírportál

Egy hajszállal löki odébb magát az űrhajós

2013. október 22., kedd 09:11

A Gravity című filmben a jelenetek nagy részében nagyon odafigyeltek arra, hogy a történéseket a fizikai szabályainak, illetve a mikrogravitációban dolgozó űrhajósok tapasztalatainak megfelelően vegyék fel. Sandra Bullocknak például egy volt űrhajós, Cady Coleman segített abban, hogy a lehető legjobban beleélje magát a szerepbe.

Mint kiderült, a színésznőt nagyon megfogta az, ahogy az űrhajósok repülve közlekednek a Nemzetközi Űrállomáson, és a legjobban azon csodálkozott, mennyire kis erőfeszítésre is van szükség mindehhez. Coleman azt is megemlítette a közös munka során, hogy a mikrogravitációban egyetlen hajszál is elég ahhoz, hogy az ember ellökje magát a faltól.

Astronaut Uses Single Hair To Show Newton's Laws | Video

Karen Nyberg, a Nemzetközi Űrállomáson épp szolgálatot teljesítő amerikai űrhajósnő egy friss videóban azt mutatja meg, hogy mindez nem hogy nem fura, de ráadásul megdöbbentően természetes dolog. Ahogy Nyberg nekinyomja a hajszálat az űrállomás falának, a stabil megtámasztást nélkülöző teste a rá ható minimális erő hatására azonnal odébblibeg.

Rovatok