Index Vakbarát Hírportál

Luxusballon száll a világűr közelébe

2013. október 24., csütörtök 14:11

Hamarosan elindulhatnak a felső légkörbe a World View Enterprises űrkabinjai, amelyre 75 ezer dollárért lehet jegyet váltani. A kalandvágyó turisták körülbelül 30 kilométer magasra juthatnak, ami ugyan elég messze van a világűrtől, sőt még a sztratoszféra felső határától is, de az utasok így is pazar kilátásban gyönyörködhetnek.

A világ első kereskedelmi űrjárműve, a SpaceShipTwo is felszáll 2014-ben, és ezzel a járművel már 110 kilométeres magasságba, a termoszférába is el lehet majd jutni. Ennek azonban ára van: a jegy 250 ezer dollárba kerül, ráadásul az utasok csak néhány percet tölthetnek el odafent. Ezzel szemben a World View Enterprises utasai 2-6 órán át tartózkodhatnak 30 kilométer magasan, tehát bőven lesz idejük új profilképeket készíteni a Facebookra.

Az ballonra függesztett futurisztikus űrkapszulát a Paragon Space Development fejlesztette ki, és a vállalatnak komoly refenciái vannak az űriparban, hiszen ők fejlesztik a NASA új űrruháit is. Nyolcan férnek el a kapszulában, amit úgy alakítottak ki, hogy az utasokat ne érje káros sugárzás, normálisan tudjanak levegőt venni, és a kisebb meteorok se okozhassanak problémát.

Rovatok