Index Vakbarát Hírportál

A prériegér kiröhögi a mérges skorpiót

2013. október 25., péntek 12:47

Arizona kietlen vidékein él Észak-Amerika legmérgezőbb skorpiója, amelynek a csípése napokig tartó őrült fájdalmat okoz az embernek. Az ugyanott élő prériegérnek azonban éppen ez a skorpió a kedvenc tápláléka, és neki egyáltalán nem okoz gondot a méreg. Egy friss tanulmányból az is kiderül, hogy miért nem.

Kutatók skorpiómérget fecskendeztek házi egerekbe, és azt tapasztalták, hogy a szerencsétlen kísérleti állatok igencsak kikészültek tőle. A prériegér azonban néhány másodperc után teljesen rendben volt. Sőt, az állatot sokkal jobban zavarta, amikor sóoldatot kapott.

A különbség a két állat között csupán annyi, hogy a méreg hatására a házi egér szervezetében aktiválódik az idegsejtek közötti csatorna, míg a prériegérben nem. Már ez is bőven elég lenne ahhoz, hogy a prériegér nyugodtan megtámadja és megegye ezt az aljas skorpiót, de a méregnek más hatása is van benne: fájdalomcsillapítóként működik. Ennek köszönhetően azt is gyorsan elfelejti a prériegér, hogy ízletes ellenfele kilyuggatta a bőrét.

Rovatok