Index Vakbarát Hírportál

Megvannak az arcvonásokért felelős gének

2013. október 25., péntek 16:44

A tudósok kezdik érteni, hogy miként alakulnak ki az emberek arcvonásai, miért különbözünk egymástól. Egereken legalábbis sikerült azonosítani a DNS-nek azt a néhány ezer szakaszát, amely hatással van az ábrázat fejlődésére. Egyben azt is kimutatták, hogy a DNS módosításával módosítani lehet az arc formáját. A Science tudományos lapban publikáló kutatócsoport abban bízik, hogy megismerhetik az arcot érintő születési rendellenességek okait.

Bár a Lawrence Berkeley National Laboratory munkatársai állatokon tanulmányozták az arcvonások génjeit, szerintük ugyanezek a mechanizmusok alakítják az emberi arcvonásokat is. Az egerek DNS-ében több mint négyezer szakasz befolyásolja az arc fejlődését.

Hogyan vizsgálták az egerek arcvonásait, amikor mindegyik olyan egyformának tűnik? Részletes CT-felvételeket készítettek a koponyáikról, hogy nagyon pontosan össze tudják hasonlítani azok formáját. A változáson nagyon minimálisak voltak, de látható volt, hogy bizonyos egereknek rövidebb vagy hosszúkásabb lett a fejük, míg másoknak keskenyebb vagy szélesebb lett az arcuk.

Ha megértik a gének és az arcvonások kapcsolatát, talán ki lehet majd szűrni a kellemetlen rendellenességeket, amelyek bizonyos esetekben nagyon megnehezítik a gyermek etetését, a beszéd elsajátítását, vagy legrosszabb esetben a légzést is. A legdurvább módosulásokat általában komoly műtétekkel állítják helyre, de a kisebb hibáknak is káros pszichológiai hatásuk lehet.

Azt viszont nem tartják valószínűnek a kutatók, hogy a közeljövőben képesek leszünk pusztán a DNS alapján megjósolni a születendő gyermek pontos arcvonásait.

Rovatok