Index Vakbarát Hírportál

A főnök okozza a munkahelyi stresszt

2013. október 27., vasárnap 19:03

Dán kutatók tanulmánya szerint nem a túlterheltség, hanem az igazságtalan főnök okozza a munkahelyi depressziót. Nem a rengeteg, befejezetlen munka az igazi oka annak, hogy a munkavállalók depressziósak lesznek. Sőt, a nagy terhelésnek semmilyen köze nincs ehhez, az igazi okokat a munkakörnyezetben és a munkavállaló nem megfelelő kezelésében kell keresni: a legnagyobb negatív hatást a menedzserek, főnökök tudják kiváltani, ha igazságtalanok. Az eredmények a Occupational and Environmental Medicine című szaklapban jelentek meg.

„Szokásunk összekapcsolni a depressziót és a stresszt a munkahelyi nyomással, terheléssel. Tanulmányunk szerint azonban ennek nincs köze a valósághoz. A depresszió nem megoldható a terhelés csökkentésével, más tényezőkre kell jobban figyelnünk” – mondja Matias Brødsgaard Grynderup, az Aarhus University pszichológusa.

A kérdőívekből a kutatók megállapították, hogy mekkora igazságtalanságnak vannak kitéve a munkavállalók munkahelyeiken, az összefüggés pedig egyértelmű volt.

A kutatók kérdőíves vizsgálatot végeztek 4500 dán közalkalmazottal, iskolákban, kórházakban, nővérszállókon, irodákban. A legtöbb résztvevővel személyes interjúkat is készítettek, hogy megállapítsák, ha klinikai depresszióban szenvednek. Emellett megmérték a kortizol nevű stresszhormon koncentrációját is a nyálukban.

Azt is megvizsgálták, hogy mi az összefüggés a kortizolszintek és a depresszió kialakulása között. Korábbi tanulmányok arra jutottak, hogy a munkahelyi nyomással van kapcsolatban, ekkor magas lesz, ami klinikai depresszióhoz vezet. Az új tanulmány szerint viszont fordított az összefüggés: a magas kortizolszint alacsony depressziós kockázatot jelent. 

Rovatok