Index Vakbarát Hírportál

Az Etna két krátere is aktív

2013. október 28., hétfő 10:37

Hat hónap telt el az Etna utolsó paroximális, azaz lávaszökőkút kitörése óta. A szicíliai vulkán hosszasan aludt, aztán az elmúlt napokban már adott némi jelet arról, hogy készül valamire. Péntek este aztán stromboli-típusú, lávatűzijáték kitörések kezdődtek – írja Harangi Szabolcs, az ELTE Kőzettan-Geokémiai Tanszék professzora és a Tűzhányó blog szerzője.

Végül október 26-án este bekövetkezett az Etna sorrendben 39. paroximális, azaz lávaszökőkút kitörése a 2011. január 2-án kezdődött vulkáni működés óta. A csúcspontot hajnalban érte el a vulkán, majd reggel következett a ráadás.

Miközben az új délkeleti kráterben még mindig zajlott a lávaszökőkút kitörés, hirtelen sötét hamufelhő robbant ki az Etna északkeleti kráteréből. Egyszerre két kráter működött, ez azért érdekes, mert az északkeleti kráterből már évek óta nem zúdult ki vulkáni hamuanyag.

Az Etna Európa legmagasabban működő vulkánja, állandóan változó magassága 3330 méter körül mozog. Azért olyan nagy a jelentősége, mert ennek a vulkánnak a kitöréseit jegyzik fel a leghosszabban és legrészletesebben. Nem pusztító erejéről híres, általában lávaszökőkutak és lávafolyamok jellemzik.

Rovatok