Index Vakbarát Hírportál

Vérükben van a kibeszélés

2013. október 28., hétfő 13:09

Evolúciós okokból vetnek be indirekt agressziót a nők riválisaik ellen – írja egy nemrég megjelent tudományos cikk alapján a livescience.com. A tanulmány szerint számos különböző kultúrában jellemző, hogy verekedés helyett kibeszéléssel, kiközösítéssel és más indirekt technikákkal próbálják ellehetetleníteni egymást a nők.

„A nők igenis rivalizálnak, mégpedig meglehetősen keményen″ – magyarázta a szerző, Tracy Vaillancourt, az Ottawai Egyetem kutatója. „Jellemzően indirekt agressziót használnak: pletykálnak, kibeszélnek, bántóan kommunikálnak, mert ennek alacsony a költsége, az agresszor ritkán sérül meg.″ Ez azért volt fontos a törzsfejlődés során, mert a nőknek nem kellett kockáztatniuk termékenységüket a fizikai harccal.

Vaillancourt szerint a nők azért különösen érzékenyek ezekre a jelekre, mert a múltban nagyban csökkentette a gyerekek túlélési esélyeit, ha az anyát kiközösítették. Anne Campbell, a Durhami Egyetem kutatója megjegyezte: a felnőttkori agressziós technikákban nincs jelentős különbség a nemek között: a munkahelyén már mindkét nem ugyanolyan jól tud pletykálni és kiközösíteni.

A nemek és a szex tudományos igényű boncolgatásához itt talál gondolatébresztő hátteret.

Rovatok