Index Vakbarát Hírportál

Két új űrszonda indul a Marsra

2013. október 29., kedd 16:11

Az indiai Mars Orbitális Misszió keretében az ázsiai ország először küld bolygóközi küldetésre űrszondát. Az űreszköz november 5-én indul a szriharikotai Szatish Dhavan űrközpontból. Innen elrepül a Marshoz, ahol bolygó körüli pályára állva kutatási adatokat továbbít majd a Földre.

India 2008-2009-ben teljesítette első sikeres űrmisszióját, amikor Chandrayaan–1 holdszondája vízmolekulákat talált a Hold talajában. A Mars Orbitális Missziót azért indították, hogy metán nyomai után kutassanak a marsi légkörben, illetve a bolygó felszínének képződményeit és ásványi összetételét is vizsgálják.

A metán a Földön szorosan kötődik az élethez. A nem biológiai úton kialakuló metánt egy évtizede mutatták ki a Mars légkörében, de a Curiosity Mars-járó mérései szerint csak nyomokban van metán a bolygón. Ez meglepte a kutatókat, mert legalább kétszáz évig tart, míg a gáz lebomlik a Marson.

A NASA szintén novemberben indítja az új űrszondáját, a MAVEN-t (Mars Atmosphere and Volatile Evolution) – ez azt vizsgálja, hogy miért tűnt el a Mars légköre, holott a kutatók szerint egy időben még a Földénél is vastagabb lehetett. A szondával a Mars klímaváltozását és annak hatásait is elemezni fogják.

A MAVEN november 18-án száll föl a Cape Canaveral légi bázisról és 2014. szeptember 22-én éri el a Marsot, egy nappal az indiai űrszonda megérkezése után.

Rovatok