Index Vakbarát Hírportál

A véltnél jóval később halt ki egy cápafaj

2013. október 30., szerda 09:06

A cápák egyik nemzetségéről azt hitték, 250 millió éve kipusztult a permkori tömeges kihalás során. A legfrissebb adatok szerint azonban a faj 120 millió éve, a krétakorban is létezett, legalábbis erre utalnak a Dél-Franciaországban talált fosszilis maradványok.

A Genfi Múzeum és a Montpellier-i Egyetem őslénytankutatói eredetileg újkori cápák kövületei után kutattak. Ekkor találták meg a hat darab, alig 2 milliméteres fogkövületet a Gard megyei Saint-Hyppolyte-du-Fort közelében. Megállapították, hogy a talált fogak a Cladodontomorph nevű cápanemzedék egyedeié voltak; erről azt hitték, teljesen kihalt a perm-triász korban bekövetkezett tömeges kihalás idején. A három különböző cápafajhoz tartozó kövületeket ugyanis a korai krétakorból származó, 130 millió éves sziklás üledékben találták meg − akkoriban a mai Montpellier térségét még óceán borította.

Guillaume Guinot, a kutatócsoport vezetője szerint a Cladodontomorph apró termetű cápa volt, alig 30 centiméteres. Különleges alaktani jellegzetességeik voltak, például kampó volt a fejükön. A kutató azt is elmondta, hogy a mostani kövületeket olyan üledékben találták, amely mély tengerekben képződik. Ezért gondolják a paleontológusok, hogy ezek a cápafajok a mély vízbe menekülve élhették túl a tömeges pusztulást.

Guinot szerint a mostani felfedezés is rámutat arra, milyen szerepe van a mélytengeri rétegek tanulmányozásának a biológiai sokféleség megértésében.

Rovatok