Index Vakbarát Hírportál

Most nem szabad hibázni Fukusimában

2013. október 30., szerda 10:42

Novemberben kezdődhet az elhasznált fűtőelemek kiemelése a fukusimai atomerőmű 4-es reaktorának pihentető medencéjéből. A terveket szerdán hagyta jóvá a japán atomenergetikai hatóság.

A japán atomenergetikai hatóság szerdai ülésén elfogadta a fukusimai atomerőművet üzemeltető Tepco energiavállalat terveit. Eszerint novemberben hozzáfoghatnak a 4-es reaktor pihentető medencéjében található, 1533 elhasznált fűtőelem kiemeléséhez. Az erőmű lebontásának ez az egyik legveszélyesebb fázisa.

A 2011. március 11-én földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima–1 erőmű medencéjében a szakértők szerint több fűtőelem is megsérült. Bár a 4-es reaktor nem működött a katasztrófa idején, az épületben tűz ütött ki, majd hidrogénrobbanás történt, ezért a reaktor szerkezete megsérült. A Tepco azt állítja, azóta megerősítették az épületet, így az egy nagyobb földrengést is kibírhat, de a pihentető medence biztonsága miatt több független szakértő is aggódik.

Nagyon veszélyes, nagyon drága

A szakértők úgy látják, a 400 tonnányi uránrúd eltávolítása az egyik legveszélyesebb lépés. Az elhasznált kazetták kiemelése normális esetben rutinfeladatnak számít egy atomerőműben, de megrongálódott pihentető medencéből még sosem távolítottak el uránrudakat.

A Tepco egy távirányítású daruval felszerelt szerkezetet készített a művelet végrehajtására. A tervek szerint a fűtőelemeket kiemelik a helyükről, egy nehéz-acél kamrába teszik, majd áthelyezik az erőmű közös tároló medencéjébe, amelynek épülete sértetlenül maradt, és biztonságos területen fekszik. Normál esetben száz napba telik az eltávolítás, de Fukusimában várhatóan egy-két évet fog igénybe venni. Tavaly a cég próbajelleggel már kiemelt két rudat a pihentető medencéből.

A létesítmény teljes lebontása a becslések szerint 40 évig is eltarthat, és körülbelül 10 milliárd dollárba fog kerülni. 

A Tepco fejét akarják

A mostani művelettel kapcsolatos aggodalmakat növeli, hogy a Tepco az elmúlt hónapokban hibát hibára halmozott az erőműben, és emberi mulasztások miatt több esetben is radioaktív víz szivárgott ki a tengerbe. A sokasodó hibák és a leszerelés körüli fejetlenség miatt szerdai japán sajtóhírek szerint a kormányzó Liberális Demokrata Párt a Tepco feldarabolását fontolgatja.

Az LDP-hez közel álló Jomiuri és Nikkei napilapok jelentése szerint a pártban köröztetett tervek szerint a fukusimai lebontásban érintett részlegeket pénzügyileg és szervezetileg is leválasztanák az energiaszolgáltató vállalatról.

Rovatok