Index Vakbarát Hírportál

Új delfinfajt azonosítottak Ausztráliánál

2013. október 31., csütörtök 15:11

Új delfinfajt talált Ausztrália északi vizein egy nemzetközi kutatócsoport. Azt régóta gyanították, hogy az ausztrál partoktól északra gyakran felbukkanó delfinek külön fajhoz tartoznak, de a feltevést egész mostanáig nem sikerült bebizonyítani.

A púposdelfinek családjába eddig három fajt soroltak a kutatók. Az állatok közös jellemzője a hátúszójuk alatti jellegzetes, hosszanti domborulat. A testi sajátosságaik és a DNS-változataik vizsgálatához több mint kétszáz elpusztult állatot boncoltak fel, hogy a három óceánban élő rokonaikkal összehasonlítsák őket, és szövetmintát is vettek tőlük. A vizsgálatokhoz 180 púposdelfin koponyáját is tanulmányozták.

A kutatók végül 235 állat DNS-ét tudták leírni; ezek azt bizonyították, hogy az ausztrál partoktól északra élő púposdelfinek külön fajt alkotnak. Az eredmények alapján legalább négy faj sorolható a púposdelfinek családjába:

A WCS természetvédő szervezet szerint jelentős felfedezésről van szó, ritka ugyanis, hogy új emlősfajt sikerül azonosítani.

Rovatok