Index Vakbarát Hírportál

Még nagyobb volt a T-Rex, mint hittük

2013. november 4., hétfő 13:04

A gerincesekkel foglalkozó paleontológusok Los Angeles-i találkozóján Jack Horner kutató azt állította, hogy egyes dinoszauruszok nem álltak meg a növekedésben még felnőtt korukban sem. Bizonyítékul az állatok csontjait hozta fel, amelyekben olyan elemeket talált, amelyek a még növésben lévő állatoknál figyelhetőek meg.

Jack Horner a Museum of the Rockies múzeumban lévő csontokat, illetve a csontok különböző rétegeit vizsgálta meg. Kiderült, hogy egyes állatok még közvetlenül a haláluk előtt is növésben voltak. A csontok külső rétegén olyan csatornákat találtak, amelyekben egykor vérerek lehettek, valamint olyan sejteket, amelyek a csontképződéshez kellenek.

A kutatók legnagyobb meglepetésére a felnőtt, kifejlett állatok csontjaiban is találtak ilyen formációkat. Ez azért furcsa, mert a ma élő felnőtt állatok nem nőnek tovább, ahogy elérték a felnőttkort. Horner nem minden dinoszaurusz csontvázban talált ilyen jeleket, ami azt jelenti, hogy ezek a csontok is képesek voltak leállni a növekedéssel, de a csontok többségében megvoltak ezek a csatornák.

Az egyik legnagyobb állat, amelyet vizsgált, egy Allosaurus volt, ez egy tíz méter hosszú 13 éves őshüllő. Horner szerint hatalmas volt és még halálakor is növésben volt. Még a Tyrannosaurus rex fosszíliájában is találtak olyan jeleket, amelyek alapján azt feltételezik, hogy az állatok még nőttek.

Ugyanakkor a csontok nem feltétlenül hosszabbak voltak, inkább nagyobbak lettek ahogy a dinoszaurusz öregedett. A T. rex tehát nem feltétlenül magasabb lett az idő előrehaladtával, hanem masszívabb.

Rovatok