Index Vakbarát Hírportál

India is elindult a Mars felé

2013. november 5., kedd 10:46

Mindössze 15 hónap alatt szerelték készre azt a hordozórakétából és kutatószondából álló együttest, ami India első marsi űrküldetésének gerincét alkotja. A történelminek mondható felbocsátás magyar idő szerint délelőtt 10 óra 8 perckor történt, a 317 tonnás rakéta probléma nélkül emelkedett el a Sriharikotai-szigeten található Szatis Davan űrközpontból.

A gyorsítórakéták először Föld körüli pályára állítják a Mars-figyelő műholdat szállító kapszulát, a szakemberek szerint a Föld–Mars közti út november végén kezdődik. A szonda a tervek szerint 2014. szeptember 24-én áll majd Mars-körüli pályára, mintegy hétszázmillió kilométer megtétele után. 

A szonda annak az eszköznek a továbbfejlesztett változata, amit India már egyszer sikerrel pályára állított a Hold körül még 2008 novemberében. A most fellőtt szonda a tervek szerint a marsi felszíntől mindössze 80 ezer kilométerre áll majd meg, és nagyjából három nap kell neki ahhoz, hogy egyszer megkerülje a Marsot.

A küldetés elsődleges célja annak bizonyítása, hogy India képes a nagy pontosságot igénylő műveletsorozat végrehajtására, de emellett a szonda mérőműszereket is szállít. Ezek egyike a marsi légkör metántartalmát is mérni tudja majd, de infravörös spektrométer, illetve speciális színelemző kamera is van a fedélzeten. Ha minden a tervek szerint halad, India lehet a negyedik olyan hatalom, amely sikeres Mars-missziót hajtott végre, és ez nagy fegyvertény a térségben az elmúlt években kialakult űrverseny többi résztvevőjével, főleg Kínával szemben.

Az indiaiak tervei néhány pontban megegyeznek a NASA MAVEN nevű missziójának céljaival. A MAVEN a tervek szerint november 18-án indul majd, és elméletileg két nappal az indiai szonda előtt ér célba, így a MAVEN az első űreszköz, amely kifejezetten a Mars légkörét vizsgálja.

Rovatok