Index Vakbarát Hírportál

Óriás kacsacsőrű emlős maradványai kerültek elő

2013. november 5., kedd 11:22

Egy eddig ismeretlen, óriás kacsacsőrű emlősfaj maradványaira bukkantak kutatók Ausztráliában. A lelet – egyetlen fog – azt bizonyítja, hogy több millió évvel ezelőtt nem csak egy kacsacsőrű emlősfaj élt a Földön. A kutatók eddig ugyanis azt feltételezték, hogy nem létezett több.

Az ausztráliai vizekben honos kacsacsőrű emlősök tojással szaporodó emlősök. Testfelépítésük hódra, érzékeny, bőrszerű csőrük pedig kacsára emlékeztet. Vastag szőrrel és úszóhártyával is rendelkeznek. A hím kacsacsőrű emlősöknek kis méregsarkantyújuk is van a hátsó lábaikon, de az állat azt sem veti meg, ha a hasát csiklandozzák

A New York-i Columbia Egyetem munkatársa, Rebecca Pian és csapata mérései szerint az Ausztrália északnyugati részén felfedezett faj egyméteres lehetett – mérete a ma élő faj kétszerese. Ezek az élőlények feltehetőleg 15-5 millió évvel ezelőtt népesítették be a Földet. 

A Journal of Vertebrate Paleontology című amerikai szaklapban bemutatott tanulmányukban a kutatók a fog alapján következtettek az állat táplálkozására is. „Más kacsacsőrű állatokhoz hasonlóan valószínűleg többnyire a vízben élt. Feltételezéseink szerint nemcsak folyami rákokat és más héjas állatokat, hanem kis gerinceseket, például halakat, békákat és kis teknősöket is fogyasztott” – véli Suzanne Hand társszerző, az ausztráliai New South Wales Egyetem kutatója.

Az új faj az Obdurodon tharalkooschild nevet kapta. „A kloákások (azaz a hangyászsünfélék és a kacsacsőrű emlősök) egy csak a déli féltekén élő, ősi emlőscsoport utolsó képviselői. Az új faj – még ha csak ilyen hiányos ismereteink is vannak róla – jelentősen hozzájárul ennek a különleges fajnak a megértéséhez” – hangsúlyozta Pian.

Rovatok