Index Vakbarát Hírportál

Szaporodás közben érte őket a halál 165 millió éve

2013. november 7., csütörtök 13:07

Nagyjából 165 millió évvel ezelőtt Kína mai északkeleti területén két rovar szaporodni kezdett, amikor egy közeli vulkánkitörés megölte mindkettőt. A pillanat azonban megőrződött az utókornak, a két rovar a közeli tó fenekére süllyedt és a hamu és üledékes rétegek között érintetlen maradt évmilliókon át.

Shu Li és Dong Ren, a Capital Normal University kutatói találták meg a fosszíliát, amely még soha nem látott részleteit mutatja két ősi rovar közösülésének. Tudományos értéke a felfedezésnek, hogy kiderült, a tajtékoskabóca-szerűek családjába tartozó állat mai rokonaihoz hasonlóan viselkedett.

Nagyon ritka leletről van szó, hiszen az eddig talált milliónyi rovarfosszília közül nagyon kevés olyan van, amely ilyen helyzetben találja a rovarokat. Chungkun Shih professzor azt mondta, hogy csak 33 hasonló példa van erre, a legtöbbet borostyánban találták. Az eddigi legöregebb egy Libanonban talált 135 millió éves lelet.

George O. Poinar Jr., az Oregon State University paleontológusa nem tud arról, hogy találtak volna már szaporodó kabócaszerű rovarokat. Valószínűleg azért, mert túl nagyok ahhoz, hogy borostyánba ragadjanak.

Rovatok