Index Vakbarát Hírportál

Este a Földre zuhan a műholdak Ferrarija

2013. november 10., vasárnap 16:15

Vasárnap este fél 8 és hétfő hajnal 1 közé várják az Európai Űrügynökség egyik eszköze, a GOCE lezuhanást, ami nem Európában fog befejeződni - írja az Időkép.hu

Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő műhold az ESA közleménye szerint feltehetően óceáni vagy sarki területekre hullanak a darabok. Európát kizárta a lehetséges helyszínekből az ügynökség.

A műhold nagyobbik része megsemmisül a légkörben, de az ESA szerint lesz néhány darab, ami valószínűleg eléri majd a Földet. Előre nem lehet megjósolni, hogy mekkorák lesznek ezek a darabok, és pontosan hol érnek földet.

Nem fog fájni

A műhold 1100 kilogrammos, fő feladata a Föld gravitációs mezejének vizsgálata. A GOCE 2009-es felbocsátása óta tanulmányozza a Föld gravitációját, a négy éves küldetés alatt számos 3D-térképet készített. A gravitáció egyenetlenségeinek térképe klímamodellek finomításához, oceanográfusok kutatásaihoz és a földrengések és vulkanikus aktivitás előrejelzéséhez hasznos.

A zuhanástól aggódni nem kell, elenyésző annak az esélye, hogy eltaláljon minket egy darabja. Az Európai Űrügynökség űrszeméttel foglalkozó osztályvezetője szerint 250 ezerszer nagyobb az esélye, hogy megnyerjük a német lottót.

A műholdak Ferrarija

A GOCÉ-t áramvonalas tervezése miatt a műholdak Ferrarijának becézik - olvasható az Rt.com-on. Nemcsak a tervezése, hanem az ára is indokolja az elnevezést: 466 millió dollárba (azaz 103,3 milliárd forintba) került.

A honlap szerint azért sem túl veszélyes az emberekre, mert ritkán lakott területre fog zuhanni, ráadásul a Föld kétharmada víz, így nagyobb a valószínűsége, hogy a vízbe pottyan.

Rovatok