Index Vakbarát Hírportál

Arcról megmondom, hogy meleg vagy!

2013. november 12., kedd 15:52

Jelentős különbségek van a heteroszexuális és a homoszexuális férfiak arcformája között, állapította meg a prágai Károly Egyetem és a Cseh Tudományos Akadémia. Ebben főleg az a meglepő, hogy a meleg férfiak arcát – az előfeltevéssel ellentétben – nem nőiesnek, hanem kifejezetten férfiasnak találták. Az Independent cikke szerint a homoszexuális fiúk arca olyan maszkulin jegyekkel bír, mint a szélesebb arccsont, a kisebb, rövidebb orr és a kerek áll.

A kutatást először 40 meleg és 40 hetero férfin végezték, a második körben 33-33 alany segített. Először morfológiai, vagyis alaktani szempontból vizsgálták arcukat, aztán azt nézték meg, tényleg lehet-e összefüggésről beszélni az arc és a szexuális orientáció esetében. A kutatók több mint 11 ezer koordinátát írtak le, hogy össze tudják hasonlítani az arcokat.

Miután levonták a következtetéseket, nyolcvan diákot kértek meg, hogy tippeljenek: a 66 alany milyen szexuális beállítottságú lehet. A férfias jegyek azonban a hallgatókat is félrevezették: főleg a meleg férfiakat illették a legférfiasabb hetes pontszámmal.

A kutatás vezetője a Washington Postnak elmondta: az, hogy találtak összefüggéseket az arcok és a szexuális beállítottság között, nem jelenti azt, hogy az utcán felismerhetővé váltak a melegek vagy a heterók, de ez nem is volt cél. Valószínűleg különböző etnikumú férfiakon és nagyobb mintákon folytatják a méréseket.

Rovatok