Index Vakbarát Hírportál

Állkapcsot váltott a korbachi tacskó

2013. november 13., szerda 13:25

Éppen fogat váltott az a több mint 250 millió éves hüllőállkapocsban, amelyet az észak-hesseni Korbach melletti ásatáson találtak. Egy maradandó fog éppen a régi helyébe lép a leleten - jelentették be német kutatók.

Az állkapocs emlősre emlékeztető külsejű hüllőé, a procynosuchusé volt. Az északi féltekén eddig egyetlen példányának kövületeit találták meg, az észak-hesseni Korbachi-hasadékban, ezért lett az ősállat beceneve korbachi tacskó. A több mint 250 millió éves, fogas állkapocscsont egyedülálló az egész világon - mondta Eberhard Frey geológus.

Az állkapocscsontot szabad szemmel alig lehet felismerni, hiszen a hüllőfog körülbelül akkora, mint egy gombostűfej, ettől rendkívüli a lelet. Csak mikroszkóp alatt látható a különlegesség: a procynosuchus állkapocscsontjában egy maradandó fog éppen a régi helyébe lép, kettéhasítva annak gyökerét. A korbachi tacskó sok maradványát tárták fel a hasadékban, de állkapocsból előbújó fogat most találtak először.

A fosszíliákban gazdag Korbachi-hasadékot egy régi kőfejtőben fedezték fel 1964-ben, azóta foglalkoznak a kutatók az ott feltárt, mintegy háromezer lelet feldolgozásával. Más fajok kövületei mellett a korbachi tacskó állkapcsából is találtak 15-20 maradványt. Preparálásuk sziszifuszi munka, mivel a leletet magába záró kőzet gyakran keményebb, mint a kövület anyaga - magyarázta Eberhard Frey.

Rovatok