Index Vakbarát Hírportál

Kisbolygókat használnának űrhajóként az oroszok

2013. november 14., csütörtök 19:20

Egy orosz űrkutató szerint a jövőben a kisbolygókat fel lehetne használni természetes űrhajóként arra, hogy az ember eljusson a mélyűrbe. A Naprendszerben ezrével keringő aszteroidák ugyanis gyakran közelebb kerülnek a Földhöz, mint a Hold.

Szergej Antonyenko, a Krunicsev Űrkutatóközpont kutatási és tervezési irodájának igazgatója a szibériai Novoszibirszkben tartott Technoprom-2013 konferencián azzal az elképzeléssel állt elő, hogy az aszteroidákon állandó űrbázisokat kellene létrehozni, és azokat természetes űrhajóként használni a Marsra, vagy a Jupiterre való utazáshoz.

Az űrkutató annak a véleményének adott hangot, hogy mivel az aszteroidák - gyakran valós veszélyt jelentve - sokszor közelebb kerülnek a Földhöz, mint a 400 ezer kilométer távolságban levő Hold, ezért landolni is egyszerűbb lenne rajtuk.

A tudós arról is beszélt, hogy ha az ember tartósan áttelepülne a Marsra, az egy biológiailag új típusú ember kialakulását eredményezné a nehézségi erő különbözősége és a Földétől teljesen eltérő környezet miatt. Ezek a lények soha nem térnének vissza a Földre - tette hozzá a tudós.

A novoszibirszki konferencia résztvevői kétnapos tanácskozásukon megvitatják, miként válhat Oroszország vezető technológiai hatalommá a modern világban.

Rovatok