Index Vakbarát Hírportál

Hiába egészséges, ha kövér, a szíve bánja

2013. november 15., péntek 19:50

Túlsúlyos, de nincs szív- vagy cukorbaja, nem magas a vérnyomása, sem a koleszterinszintje? Majd lesz. Ha addig nem kap szívrohamot. A túlsúlyosak és az elhízottak körében ugyanis minden esetben jelentősen megnő a szívinfarktus és a stroke kockázata, írja a Healthline.

Egy új dán kutatás szerint azok szívét is fokozottan veszélyeztetik a zsírpárnák, akik nem tartoznak a fokozottan veszélyeztetett csoportba, tehát például nincsen szívbetegségük és nem is cukorbetegek, nem magas a vérnyomásuk, vércukor- és koleszterinszintjük, tehát a metabolikus szindróma tünetei nem jelentkeznek náluk.

A dán kutatók 71 ezer fő adatait elemezték, eddig még soha nem készült ilyen nagy mintán vizsgálat hasonló módszerrel, adott témában. A felmérésből ráadásul kizártak minden olyan résztvevőt, akinek korábban már volt szívrohama vagy szívproblémája, hogy az ő adataik ne torzítsák a végeredményt.

Az alanyokat ezután majdnem négy évig figyelték, és végül arra jutottak: akik túlsúlyuk ellenére (25 és 29,9-es BMI között) egészségesek, 1,26-szor nagyobb az eséllyel kapnak szívrohamot vagy szívkoszorúér-betegséget, mint a normális súlyú egészséges embereknek. Akik pedig még inkább elhízottak (30-as BMI fölött), de egészségesek, 1,88-szor nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot. A különböző rizikófaktorokkal sújtott beteg, elhízott emberek ebben a két kategóriában 1,7-szer és 2,33-szor nagyobb eséllyel halnak szívbajban. A normál testsúlyú, de valamelyik fokozottan veszélyeztett csoportba tartozók 1,39-szer nagyobb eséllyel kapnak szívrohamot az egészségesekhez képest.

BMI / egészségi állapot / esély a szívrohamra egészséges metabolikus szindrómában szenvedő
normális (BMI 20–24,9)    viszonyítási alap   1,39
túlsúlyos (BMI 2529,9)   1,26   1,7
elhízott (BMI 30–)   1,88   2,33

Korábbi kutatásokból ma már azt is tudjuk, hogy a túlsúly szoros kapcsolatban áll a rizikófaktorokkal, tehát a zsírfölösleg gyakran magával hozza a magas vérnyomást, magas koleszterinszintet, cukorbetegséget. Így a kutatók szerint azok, akik belenyugszanak az esetenként kóros túlsúlyukra, csak idő kérdése, hogy mikor lépnek a veszélyeztetettek közé.

Ugyanakkor a Healthline-nak nyilatkozó vezető dietetikus elmondta, az elhízottak általában nem hallgatnak orvosaikra és nem érdekli őket a magas vérnyomás vagy a magas koleszterin. Csak akkor kapnak észbe, amikor már nem érik utol az utcán rohanó unokákat, vagy nem férnek bele a repülőgépen a székbe.

Rovatok