Index Vakbarát Hírportál

Így pusztultak a Föld erdői

2013. november 15., péntek 12:06

A Föld eddigi legpontosabb fásítási és erdőpusztítási térképe született meg a Google Earth segítségével. A 30 méteres felbontásig nagyítható térképen a Landsat-7-es Föld-figyelő műhold 2000 és 2012 között készített, 650 ezer darab felvételét használták fel a Marylandi Egyetem munkatársai.

Ennyi idő alatt a Föld felszínéről nagyjából egy nyugat-európányi erdőfelület tűnt el. A 2,3 millió négyzetkilométernyi erdőt nem csak az emberi tevékenység, a fakitermelés és az erdőégetés pusztította, a növényeket érintő megbetegedések és viharok is közrejátszottak az eredményben. A 2000-2012-es időszakban ugyanakkor mindössze 800 ezer négyzetkilométernyi erdőt ültettek, a nettó veszteség tehát 1,5 millió négyzetkilométer.

Brazília mutatta fel a legnagyobb eredményeket az erdőirtás elleni harcban, 2003 és 2012 között felére csökkentették a pusztítást. A helyzet Indonéziában romlott a legtöbbet: a vizsgált időszak végére megduplázta az éves kitermelést, így 2012-ben már 20 ezer négyzetkilométernyi erdő tűnt el az ország területéről.

Érdekesség, hogy az USA délkeleti erdőségeit a dél-amerikai esőerdőkben tapasztalt változásoknál négyszer többet bolygatták, az itt található területek 31 százalékán tűnt el vagy nőtt vissza az erdő. A térképen kifejezetten a nagy, összefüggő piros (vagyis elpusztított) részekre koncentrálva Kínában, Oroszország keleti részén és meglepő módon Kanadában találunk ijesztően nagy területeket.

A legtöbb erdőt Paraguay, Malajzia és Kambodzsa vesztette el. A világátlag a kutatók szerint az, hogy évente nagyjából 2100 négyzetkilométernyi erdő tűnik el, vagyis félpercenként nagyjából egy fél focipályányi terület.

A magyarországi adatokat is megmutatja a térkép, lehet itt is érdekességeket találni, például a budapesti Népsziget fáinak kivágása is látszik, de a Megyeri híd is érdekes nyomot hagyott, illetve az M3-as, az M0-s és az M7-es autópálya nyomvonalánál is kiszámolható az elpusztított és telepített erdőségek mérete, akár év szerinti bontásban is.

A térkép adatait a tervek szerint évente frissítik, így nem csak az erdőségek általános állapotát lehet majd jól megfigyelni, de az egyes területeken alkalmazott erdővédelmi rendszabályok és megoldások hatékonyságát is.

Rovatok