Index Vakbarát Hírportál

Kezdődik a mentés Fukusimában

2013. november 18., hétfő 09:30

A fukusimai atomerőmű 4-es reaktorából elkezdték kiemelni a fűtőelemeket, ami a létesítmény lebontásának egyik legveszélyesebb fázisa.

A 2011. március 11-én földrengésben és cunamiban megrongálódott Fukusima–1 erőmű medencéjében a szakértők szerint több fűtőelem is megsérült. Bár a 4-es reaktor nem működött a katasztrófa idején, az épületben tűz ütött ki, majd hidrogénrobbanás történt, ezért a reaktor szerkezete megsérült.

Most elkezdték kiemelni az erőmű pihentető medencéjében lévő 1533 fűtőelemet, ami szükséges ahhoz, hogy stabilizálni tudják az erőmű állapotát. Ez a munka legveszélyesebb fázisa. Az erőművet üzemeltető Tepco vállalat szakértői szerint az első huszonkét fűtőelem kiemelése két napig fog tartani.

Összesen 400 tonnányi uránrudat kell eltávolítani. Ez normális esetben rutinfeladatnak számít egy atomerőműben, de megrongálódott pihentető medencéből még sosem távolítottak el uránrudakat. A Tepco egy távirányítású daruval felszerelt szerkezettel hajtja végre a műveletet. A tervek szerint a kiemelt fűtőelemeket egy nehézacél kamrába teszik, majd áthelyezik az erőmű közös tároló medencéjébe, amelynek épülete sértetlenül maradt és biztonságos területen fekszik.

A létesítmény teljes lebontása 40 évig is eltarthat, és körülbelül 10 milliárd dollárba fog kerülni. 

Rovatok