Index Vakbarát Hírportál

A férfiak elszívják mások elől a levegőt

2013. november 19., kedd 17:21

A férifaknak azért van nagyobb orruk, mint a nőknek, mert csak így tudják elegendő oxigénnel ellátni az izmaikat, állítják az Iowa Egyetem kutatói, akik szerint a felfedezésből azt is könnyű kitalálni, hogy miért volt dudaorra a modern embernél nagyobb termetű neandervölgyinek.

Kamaszkorban indul

Hogy választ kapjanak az orrmérettel kapcsolatban, az amerikai kutatók a fejlődés korai szakaszában kezdték el a nemek közötti eltérések vizsgálatát. A kutatásban tizennyolc nő és húsz férfi önkéntes vett részt, 3 éves koruktól egészen 20 éves korukig. A tudósok több mint háromszáz adatpontot vizsgáltak, és rendszeresen készítettek röntgenfelvételeket a koponyájukról. 

A nőknek és a férfiaknak gyermekkorukban hasonló méretű orruk van, állapították meg a kutatók. Az első változások pubertáskorban jelennek meg, amikor a férfiak orra látványos növekedésbe kezd. A fiúk orra átlagosan 10 százalékkal volt nagyobb, mint a lányoké. Ebben az életszakaszban ugyanis a fiúk izomzata gyorsabban növekszik, és több oxigénre van szükségük – mondta Nathan Holton antropológus, a kutatócsoport vezetője. Felfedezésüket az American Journal of Anthropology című tudományos lapban publikálták.

A tudósok korábban felfigyeltek arra, hogy a modern embernek kisebb az orra, mint az ősembernek. Ezt az eltérő oxigénigénnyel hozták összefüggésbe, hiszen a csontvázak arra utalnak, hogy őseinknek izmosabbak voltak. Nagyobb orr kellett ahhoz, hogy elegendő energiával tudják ellátni az izmaikat. A fosszíliák hiányosságai miatt azonban nem tudták igazolni, hogy az orrméret kapcsolatban áll-e a testtömeggel.

Rovatok