Index Vakbarát Hírportál

29 műholdat szállított a Minotaur

2013. november 20., szerda 09:36

A NASA kedd éjjel lőtte föl a Minotaur I hordozórakétát. A jármű 29 műholdat vitt magával az űrbe, ami rekordnak számít: még egy rakéta sem szállított ennyi műholdat.

A Minotaur többek között egy STPSat–3 műholdat is szállított, amit az amerikai védelmi tárca fog használni egy kísérleti programban. A STSat–3-at a magasabb légköri rétegek és a napsugárzás vizsgálatára fogják használni.

Műhold, középiskolás fokon

A Minotaur huszonnyolc kisebb műholdat is szállított. Ezek között volt a hangüzeneteket közvetítő TJ3Sat; ennek az a különlegessége, hogy ez az első, középiskolások által készített műhold. Ebben egy hangszintetizátor van, ami beszéddé alakítja az írott szöveget; az adást világszerte több nyelven is fogni lehet egyes rádiófrekvenciákon.

A körülbelül egykilós eszközön ötven diák dolgozott, a fejlesztést az Orbital Sciences támogatta. Egy órával a fellövés után a műhold építői azt írták a Twitteren, hogy mostanra az űrbe kerülhetett a műhold, de a megerősítésre szerdáig várni kell.

Jön az orosz rekord

A Minotaur egy kísérleti szatellitet is szállított, amit okostelefonról lehet irányítani. A többi űreszközzel más vizsgálatokat végeznek: tesztelik például a villámlás és a gammasugárzás közötti összefüggést, illetve egy, a Holdra telepíthető műholdat.

A Minotaur rekordja rövid életűnek ígérkezik. Oroszország a héten tervez fellőni egy hordozórakétát, ami a tervek szerint harminckét különböző méretű műholdat szállítana.

Rovatok