Index Vakbarát Hírportál

3D nyomtatóval gyártottak dínócsigolyát

2013. november 20., szerda 13:51

Német kutatók 3D nyomtatóval készítettek dinoszauruszcsigolya-másolatot, méghozzá az eredeti csont preparálása nélkül. A csontmásolatot komputertomográfiával – CT-vel – készítették el, majd az így kapott adatokat használták a 3D nyomtatáshoz.

A paleontológusok gyakran dolgoznak CT-vel, de a berlini kutatók voltak az elsők, akik preparálás nélküli csontok adatait 3D-s nyomtatáshoz használták fel.

Hogy a csontokat kiszabadítsák a kőzetekből, normális esetben hetekre vagy hónapokra van szüksége a kutatóknak. Ilyenkor fennáll a veszély, hogy megsérül az eredeti csont. A CT-vel viszont a kőzetben is felismerhető a csont, és 3D nyomtatóval viszonylag olcsón készíthető műanyag másolat.

Láthatunk és lemásolhatunk egy kőzetbe ágyazott csontot anélkül, hogy meg kellene érintenünk a fosszíliát. Nagyon elegáns dolog, így semmit sem teszünk tönkre – Ahi Sema Issever, a berlini Charite Egyetemi Klinika munkatársa.

A csontmásolat készítésére a berlini Természettudományi Múzeum adott megbízást. A második világháború alatt az intézetben egy robbanás miatt összekeveredtek a Németországból és Afrikából származó ásatási leletek, így a különböző fosszíliáknak máig nem tisztázott az eredete.

Rovatok