Index Vakbarát Hírportál

143 millió forint egy dínócsontvázért

2013. november 27., szerda 23:09

Egy 150 millió éves dinoszaurusz-csontváz 400 ezer fontért (mintegy 143 millió forintért) kelt el szerdán egy dél-angliai árverésen. A Diplodocus fajhoz tartozó 17 méter hosszú dinoszaurusz a Billingshurstben lévő Summers Place aukciósház árverésének legfontosabb darabja volt.

A csontvázat 2009-ben találták Raimund Albersdörfer német geológus és fosszíliákkal foglalkozó kereskedő fiai az Amerikai Egyesült Államokban: a Misty becenevet kapott hat méter magas csontvázat egy wyomingi magánkőfejtőben tárták fel.

Az aukciósház közlése szerint múzeumok, magánszemélyek és prominens személyiségek is jelezték vásárlási szándékukat. A különleges dinoszaurusz-lelet új tulajdonosa nem kívánta megnevezni magát.

A londoni Természettudományi Múzeum közlése szerint ebből a dinoszauruszfajból csak hat viszonylag ép csontvázat tártak fel a világon. "Nagyon reméljük, hogy a csontváz egy nap majd múzeumba kerül, hogy tovább tanulmányozzák" – mondta el Martha Richter, a múzeum szakértője. Az intézmény maga korábban kijelentette, nem licitál Mistyre.

A diplodocus jelentése "dupla gerenda", az állat a csigolyái alatt levő különös, párban elhelyezkedő csontokról kapta a nevét. Ezek valószínűleg a csigolyákat támogatták, illetve a véredényeket óvták, amikor az állat súlyos teste a földhöz nyomódott.

Rovatok