Index Vakbarát Hírportál

A becsültnél 50 százalékkal több metánt bocsát ki az Egyesült Államok

2013. november 27., szerda 18:27

A szövetségi kormány által becsültnél ötven százalékkal több metánt bocsát ki az Egyesült Államok – derült ki egy átfogó tudományos kutatásból. A metán üvegházhatása 21-szer nagyobb a szén-dioxidénál, noha rövidebb ideig marad a levegőben. A kibocsátott metán nagy része három államból: Texasból, Oklahomából és Kansasből származik. Ez a tudósok szerint azt jelenti, hogy a metán az eddig véltnél erősebben befolyásolhatja a globális felmelegedést.

A metántöbblet nagy részét a haszonállatok és azok trágyája bocsátja ki, illetve a kőolaj- és földgázkitermeléséből és -feldolgozásából szivárog a levegőbe – állapította meg az amerikai tudományos akadémia lapjában (PNAS) megjelent tanulmány. A kutatók becslése szerint 2008-ban az Egyesült Államok 49 millió tonna metánt bocsátott a légkörbe, ez azt jelenti, hogy a metánemisszió körülbelül ugyanakkora üvegházhatást eredményezett, mint az ország gépkocsi- és repülőforgalmából származó szén-dioxid fél év alatt. Ez a mennyiség több mint az amerikai környezetvédelmi ügynökség (EPA) által becsült 32 millió tonna és az Európai Bizottság által becsült mintegy 29 millió tonna.

Az új kutatás az EPA módszerétől eltérően dolgozott. Adataik csaknem 13 ezer mérésen alapulnak, amelyeket repülőgépekről és magas tornyokról végeztek, míg korábban a tehenenként, illetve az eladott szén vagy gáz egységei után kibocsátott metánmennyiségből indultak ki a becslések.

Az információt 2008-ban gyűjtötték. A tudósoknak még elemezniük kell a 2012-ben mért adatokat, amelyek még többet fognak elárulni a földgázkitermelésekor alkalmazott hidraulikus rétegrepesztés miatt kibocsátott metán hatásairól - mondta Anna Michalak, a stanfordi Carnegie Tudományos Intézet földtudományi kutatója, a tanulmány egyik szerzője.

Michalak hozzátette, mivel más módszerrel mérték a metán mennyiségét, vagyis nem a gázt kibocsátó forrásokból, hanem a levegőbe jutott mennyiségből indultak ki, ezért nehéz megítélni, honnan származik több. Ám ha a koncentrációját tekintik - különösen Texasban, Oklahomában és Kansasben -, akkor a tudósok okkal feltételezhetik, tehenekről, olajról és földgázról lehet szó - állapította meg a kutató.

Az amerikai metánkibocsátás csaknem negyede származik ebből a három államból. Texas a legnagyobb olajfinomítók hazája, itt és Oklahomában nagymennyiségű földgázt termelnek ki, Kansasben pedig rengeteg szarvasmarhát tenyésztenek.

Michalak elmondta, úgy tűnik, a tehenek a korábban véltnél kétszer több metánt engednek a levegőbe. Ira Leitner, a Kaliforniai Egyetem Santa Barbara-i intézményének kutatója szerint ennek a mennyiségnek a nagyobb részét nem az élő állatok bocsátják ki, hanem a trágyájuk.

Rovatok