Index Vakbarát Hírportál

Magas vérnyomáshoz vezethetnek a pezsgőtabletták

2013. november 27., szerda 21:24

Egy hosszú távú brit kutatás szerint az ajánlottnál több só juthat a szervezetünkbe egyes vízben oldódó gyógyszerek napi maximális adagjának bevétele során – idézi az MTI a BBC-t. A Dundee Egyetem és a University College London kutatói által elemzett adatokból kiderült, hogy a só ajánlott napi beviteli értékének túllépése jelentősen megnöveli a magas vérnyomás kockázatát, ami szívrohamhoz, szélütéshez és keringési zavarok kialakulásához vezethet. A British Medical Journalban közzétett tanulmányban 1987 és 2010 közötti adatok elemzéséből levont tanulságok olvashatóak.

A 24 különböző tabletta hatását vizsgáló tanulmányból kiderül, hogy a probléma fő okát a felszívódást segítő sók alkalmazása jelenteti. A nátrium ajánlott napi bevitele felnőttek számára 104 milimol. Aki a népszerű fájdalomcsillapítónak számító, vízben oldódó paracetamolból beveszi a napi maximális nyolc tablettát, 148,8 milimolt fogyaszt, ehhez ráadásul még hozzá kell adni az étkezéssel bevitt sót. Így alakul ki a már veszélyesnek számító, betegségek kialakulásához vezető túlzott sóbevitel. A kutatók ezért tartják fontosnak, hogy a gyógyszereket ezentúl körültekintőbben írják fel az orvosok, a sótartalmat pedig a csomagoláson is feltüntessék.

A Brit Szív Alapítvány hangsúlyozta, hogy a kutatásban olyan betegeket vizsgáltak, akik naponta szedték a fájdalomcsillapító gyógyszereket, amelyek alkalmi fogyasztása egyébként nem jár következményekkel.

Rovatok