Index Vakbarát Hírportál

Talán ezért isznak annyit a kőművesek?

2013. november 29., péntek 11:17

A portugál Politechnikai Intézet egyik mérnöke rájött, hogy a sörfőzés egyik mellékterméke remekül használható adalékanyagként a vöröstégla-gyártásban.

A téglákat gyakran itatják át polisztirollal, mert ez a műgyantafajta kiválóan megfogja a hőt. Az átitatott tégla továbbra is tartós építőanyag marad, így könnyebb belőlük energiatakarékos házakat építeni. Az uniós szabályozás miatt azonban sokba kerül polisztirollal átitatni a téglákat, mert a szén-dioxid-kibocsátás miatt meg kéne fizetni az így okozott környezeti károkat is.

Eduardo Ferraz, az intézet munkatársa rájött, hogy egy sörgyári melléktermékből, egész pontosan a gabonából is lehet olyan kevert agyagtéglát készíteni, amik a polisztirolhoz hasonlóan jól szigetelik a hőt, mégis strapabíró marad.

Jó, csak nagyon büdös

A téglagyártáshoz szükséges gabonák melléktermékéhez igen könnyű hozzájutni, mivel a nagyüzemi sörfőzdéknek igen sok van belőle. A pépes keveréket állateledelekbe szokták keverni, vagy trágyázáshoz használják. A csupán 5 százalékos magtartalmú keverékből az intézet mérnökei olyan téglát készítettek, ami 28 százalékkal kevesebb hőt ad le, mint a vörös agyagtégla. A kutatók szerint ennek az az oka, hogy a keverékkel gyártott téglák porózusak; így több levegő juthat beléjük, és ez javítja a hőszigetelő képességüket.

Az új találmánynak csak egy hátulütője van: a szörnyű szag. Az egyik legnagyobb téglagyártó cég vezérigazgatója, Bill Daidone szerint ők a gabonakeverék átható bűze miatt hagytak föl az efféle kísérletekkel. Ferraz szerint azonban a bűz a tégla kiégetése után eltűnik.

Rovatok