Index Vakbarát Hírportál

Tejfehér köd öntötte el a Grand Canyont

2013. december 2., hétfő 10:24

Szokatlan jelenségre figyelhettek fel a Grand Canyonba látogatók, akik Amerika egyik legfőbb turistalátványosságánál nem a megszokott völgyeket láthatták, mert azokat elöntötte a sűrű tejfehér köd. Tízévente egyszer fordul elő ilyen, a nemzeti park hivatalos oldalán számtalan kép örökítette meg a ritka eseményt.

A köd oka az inverziónak nevezett meteorológiai jelenség. Ilyenkor a levegő a Nap sugárzásának jelentős részét átengedi, ezért a Nap a levegőt közvetlenül nem melegíti jelentősen. A földfelszín tiszta, szélmentes időben nagy mennyiségű hőt sugároz ki éjszaka és ezáltal erősen lehűl, a hajnali-reggeli órákban előfordul, hogy a levegő legalsó rétege hidegebb, mint a néhány száz méter magasan elhelyezkedő légrétegek.

Vagyis a szokásos hőmérséklet-elosztás megfordul, invertálódik. Ilyenkor lezáródik a függőleges irányú légmozgás, leáll a felhőképződés, a levegő nedvességtartalma a földfelszín közvetlen közelében, köd formájában válik láthatóvá.

Ez történt pénteken a Grand Canyonnál. A sűrű fehér ködből csak a magasabb sziklacsúcsok emelkedtek ki, a völgyekből semmit nem lehetett látni.

Rovatok