Index Vakbarát Hírportál

Öt bolygó légkörében talált vizet a Hubble

2013. december 4., szerda 11:18

Csillagászok most először találtak bizonyítékot arra, hogy exobolygók légkörében víz lehet. A Hubble űrteleszkóp által készített képeket használták fel a kutatáshoz. A kutatók öt bolygó légkörében találták gyenge, de egyértelmű jelét a víznek.

Mind az öt csillagot forró Jupiternek nevezik, igencsak masszív bolygók, amelyek közel keringenek csillagjaikhoz. Drake Deming, a Marylandi Egyetem kutatója azt mondta, hogy nagyon nehéz megvizsgálni egy ilyen távoli bolygó légkörét, de képesek voltak megfigyelni a víz jelenlétét.

A NASA Goddard Space Flight Center bolygókutatója, Avi Mandell egészen biztos benne, hogy vizet találtak ezeken a bolygókon. A mostani munka számos lehetőséget rejt magában, például össze tudják hasonlítani, hogy a különböző bolygókon – a melegebbeken és a hidegebbeken – mennyi a víz.

Az említett öt bolygót már régóta kutatják, nem túl barátságos a környezetük, nem alkalmasak a földihez hasonló életre. A WASP-17b nevű bolygó légkörében például nátriumot is találtak. A WASP-12b légkörében szenet találtak. A WASP-19b nagyon közel kering csillagához, alig valamivel kevesebb mint 19 óra alatt kerüli meg azt.

Rovatok