Index Vakbarát Hírportál

A légzés vonzza a szúnyogokat

2013. december 6., péntek 12:22

A nőstény szúnyogokat az emberek által kilélegzett szén-dioxid vonzza oda akár nagyobb távolságokból is. Amikor közel kerülnek mégsem a száj közelébe repülnek, mert ilyenkor eltéríti őket a többi testrész szaga.

A kutatók már nagyon régóta kutatják, hogy a szúnyogok hogyan választják ki céljukat. Miért változtatják meg útjukat az ember közelébe érve, milyen illatokat éreznek a bőrön és hogyan lehet ezt az illatot úgy csökkenteni, hogy kevésbé legyen vonzó számukra az ember?

A University of California legutóbbi kutatásában megpróbálnak választ adni a kérdésekre. Eszerint a szúnyogok szén-dioxid érzékelésért felelős szerve érzékeli a bőr illatát is. A szén-dioxid jelenlétekor is jobban vonzza őket a szagos zokni, izzadt póló vagy bármi más, ami átvette viselőjének illatát.

A legnagyobb meglepetés az volt a kutatóknak, hogy az említett szén-dioxidot érzékelő neuron nagyon érzékeny a bőr egyéb illataira. Sokkal érzékenyebb néhány molekulára, mint magára a szén-dioxidra – magyarázta Anandasankar Ray professzor. Hosszú évekig a komplex érzékelésre összpontosítottak a kutatók, nem törődtek az egyszerűbb szervekre.

A felfedezés óriási jelentőségű, mert így könnyebben tudnak olyan szert készíteni, amely megtéveszti a szúnyogok érzékelését és kevesebb lesz a betegséget terjesztő csípés is.

Rovatok