Index Vakbarát Hírportál

Csótányok tanítják futni a robotokat

2013. december 6., péntek 15:34

Amikor a csótányok eliszkolnak az ember és az irtószer elől, nem az idegrendszerűk válaszreakciójának köszönhető gyorsaságuk. Ehelyett csápjaikra hagyatkozik, hogy érzékelje mennyire közel van az ütközés a tárggyal.

A kutatók azt gondolják, hogy le tudják utánozni a csótányok csápjait, hogy a növeljék a robotok érzékelését. A nagy sebességgel közlekedő robotoknak is gondot okozhat elkerülni az akadályokat. A University of California-Berkeley kutatói szerint a csótányoknak sikerült a legjobb formájú csápokat kifejleszteniük, ezért vizsgálják ezeket ilyen behatóan.

Amikor a csótányok a fal mellett futnak, csápjaikat végighúzzák a falon. Amikor a csápok meghajlanak, azt jelenti, hogy a fal rücskös, vagyis nagyobb távolságot kell tartani tőle. Ha akadályba ütköznek, akkor a csápok még jobban meghajlanak, a csótány pedig elfordul.

A csápok apró szőrszálakkal borítottak, ezek befolyásolják a hajlékonyságot. Ezt bizonyítva, a kutatók kísérletet végeztek, eltávolították az összes szőrszálat a csótány csápjáról. Legalábbis megpróbálták, mert nem sikerült nekik, annyira erőteljesek voltak ezek a szőrszálak. Végül lézerrel távolították el ezeket.

Kiderült, hogy a csupasz csápok nem hajlottak. Emiatt a csótányok hajlamosabbak voltak a falnak rohanni. A kutatók ezután robotokra szereltek olyan csápokat, amelyekre mesterséges szálakat helyeztek. Ezek még a legapróbb irányváltozásnál is hajlottak. Most azt remélik, tökéletesíthetik a technológiát és a jövőben nagy sebességgel robogó robotokat is tudnak majd gyártani, amelyek minden akadályt kikerülnek.

Rovatok