Index Vakbarát Hírportál

Találtak egy bolygót, ami nem is létezhetne

2013. december 6., péntek 10:41

Csillagászok találtak egy bolygót, amelynek távolsága saját csillagától a Nap és a Föld távolságának 650-szerese. A kutatók szerint ilyen rendszer nem is létezhetne.

A University of Arizona végzős diákjainak egy csoportja felfedezett egy távoli bolygót. Különlegessége, hogy eddig még nem találtak olyan bolygót, amely ilyen távol keringett volna a csillagától. A HD 106906 b nevű bolygó a Jupiter tömegének tizenegyszerese, létezése megkérdőjelezi a jelenlegi bolygókeletkezésről szóló elméleteket.

Vanessa Bailey kutatásvezető szerint a rendszer egészen rendkívüli, mert egyik ismert modell sem tudja leírni pontosan azt, amit látnak. A bolygókeletkezési elméletek szerint a csillaghoz közel keringő bolygók a szintén ott keringő törmelékből és porból állnak össze. Ez a folyamat viszonylag lassú és a távolabbi bolygóknál nagyon hosszú ideig tart a kialakulása. Gyorsabban alakulhatnak ki, ha nagyobb törmelékek, aszteroidák ütköznek össze.

A most talált bolygóra a kettőscsillag rendszer elmélete lehet magyarázat. Kettőscsillag rendszerről akkor beszélünk, amikor az egymáshoz képesti mozgás során a két komponens tömegvonzása meghatározható. Elképzelhető, hogy a HD 106906 b nem tudott elég nagyra nőni ahhoz, hogy csillaggá alakuljon.

Ezzel azonban az a probléma, hogy a két csillag közötti eltérés 10:1-hez, míg ennél a rendszernél 100:1-hez az eltérés a két égitest között. Emiatt Bailey szerint nem áll meg a kettőscsillag rendszer elmélete.

A HD 106906 b nagyon fiatal bolygó, alig 13 millió éves. A Hubble űrteleszkóppal találták meg.

Rovatok