Index Vakbarát Hírportál

Itt az igazság: vége az elefántmítoszoknak

2013. december 8., vasárnap 20:39

Inkább csendben sunnyog, ha egy társaságban elefánt-ügyek felé terelődik a beszélgetés? Elbizonytalanodik, ha valaki szentül állítja, hogy az ormányosok nem képesek félreugrani, ha mogyoróval dobálják őket? És azt elhiszi, hogy a lábukkal előre észlelnék a közelgő mogyorótámadást? Hiánypótló elefántleleplezés olvasható az Independenten: jöhetnek a tények!

Az ormányukkal isznak

Nem igaz. Bár az ormány segít az ivásban, az nem igaz, hogy azon keresztül innának. A vizet az ormányukba veszik és onnan öntik a szájukba. Elég sokat egyébként: naponta akár 230 litert is megisznak az ormányosok.

Szeretik a mogyorót

Ez sem igaz: az elefántok sosem esznek mogyorót a vadonban, és valójában fogságban se nagyon. Az elefántok a világ legnagyobb szárazföldi állatai és napi 16-18 órát kell táplálkozással tölteniük, hogy jól lakjanak. Ön szerint mennyi mogyorót tudnának ennyi idő alatt megenni? Bizonyára nem eleget!

Az egyetlen emlős, aki nem tud ugrani

Kamu! Bár a felnőtt elefántok tényleg nem tudnak ugrani, nincsenek ezzel egyedül az emlősök között: például a lajhárok, a rinocéroszok, vagy a vízilovak sem ugrálnak.

Hallanak a lábukkal

Igaz! Bár elég jó a hallásuk, az afrikai elefántok a föld döngését érzékelve is tudnak tájékozódni: az elülső lábukon keresztül a fülükbe megy a rezgés, és a rezgés ritmusa alapján informálódnak.

A legközelebbi rokonuk úgy néz ki, mint egy tengerimalac

Ez is igaz: a szirtiborz kicsi, szőrös, patkányszerű állat, ami a Szubszaharai Afrikában és az Arab-félsziget partján él. Elég sok hasonlóság van a két állat között: hasonló a térdük, a fogaik és a koponyájuk. 60 millió évvel ezelőtt még élt a közös ősük.

Az elefántcsontot kínaiul elefántfognak hívják

Az elefántok fogai nem tudnak úgy kiesni, ahogy az emberé. Kínában - ahol az elefántcsont-kereskedelem épp fellendülőben van - az International Fund for Animal Welfare felmérése szerint az emberek 70 százaléka nem tudja, hogy az elefántcsontért az elefántokat brutálisan levadásszák.

Rovatok