Index Vakbarát Hírportál

Nyomtatott ruhát viselnek a szupermodellek

2013. december 8., vasárnap 09:54

3D nyomtatóval készült fehérneműben parádézott a Victoria's Secret modellje, Lindsay Ellingson. A fehérneműcég éves rendezvénye az évek során vérbeli rongyrázós partivá nőtte ki magát; nem mellesleg itt körvonalazódnak a legújabb fehérneműtrendek.

A divatbemutatót november közepén tartották, de csak december 10-én kerül adásba. Az első képek azonban már kiszivárogtak; ezeken látható, hogy a cég egyik modellje egy 3D nyomtatóval készült fehérneműt visel, ami leginkább egy szoborba öntött hózáporra emlékeztet.

Még a modellt is beszkennelték

A 3D nyomtatás szakértője, Bradley Rothenberg szerint a nyomtatott szövetből tulajdonképpen mozgó textilt lehet gyártani. A 3D nyomtatással kapcsolatos kutatások egyik fő irányvonala az, hogy ezeket a textileket viselhető formában állítsák elő.

A szóban forgó, hópehelymintás fehérneműt 1 milliméter vastag nejlonból nyomtatták. Az anyag rugalmas, és strapabíróbb, mint gondolnánk. A Victoria's Secret a Shapeways nevű céget bízta meg a kivitelezéssel. A cég vezető tervezője, Duann Scott kereste meg Rothenberget is, hogy segítsen neki projektben.

Mindez májusban történt. Az elmúlt fél évben Rothenberg a Victoria's Secret jegyzeteit felhasználva tervezte meg a fehérnemű designját. Ennek a végeredménye lett a csipkeszerű mintázat; a vastagabb, merevebb részekből készült a melltartó és a vállpánt. Hogy tökéletes méretben készíthessék el a fehérneműt, Ellingson testének 3D-s lenyomatát is elkészítették egy szkennerrel.

Rothenberg elmondta, hogy szívesen együttműködne más divatházakkal is, hogy más tervezőknek is bemutathassa a 3D nyomtatás lehetőségeit.

Rovatok