Index Vakbarát Hírportál

Lezuhant a brazil földfigyelő műhold

2013. december 9., hétfő 20:22

Nem sikerült pályára állítani a Kína által hétfőn fellőtt kínai-brazil közös fejlesztésű földfigyelő műholdat - jelentette be a tudományért felelős brazil minisztérium, amely szerint az űreszköz valószínűleg visszahullott a Földre. Ez lett volna a negyedik olyan űreszköz, amely a brazil földhasználatot, többek közt az Amazonas-medence erdőfelületét figyeli.

A brazil űrprogram célja az ország amerikai és európai űrfelszerelésektől és hordozórakétáktól való függőség csökkentése, és emellett az ország fejleszteni kívánja a repülő- és űriparát, amely már most a világ harmadik legnagyobb gyártója a kereskedelmi sugárhajtású utasszállító repülőgépeknek. A brazil kormány műholdakkal szeretné fokozni határainak ellenőrzését, illetve javítani akarja az erdő- és vízgazdálkodást, valamint az ásványi- és mezőgazdasági erőforrások kezelését az ország nagy kiterjedésű, gyéren lakott belterületein.

A Kína és Brazília által közösen fejlesztett CBERS-3 nevű mesterséges holdat helyi idő szerint hétfő reggel lőtték fel egy Long March 4B típusú hordozórakétán a Sanhszi tartománybeli Tajjüanban lévő műholdindító központból. A hordozó szerkezet repülés közben meghibásodott, ezért a műholdat nem sikerült a megfelelő pályára állítani. Az előzetes kiértékelések szerint a CBERS-3 visszatért a Földre.

A minisztérium szerint a sikertelen kilövés okait kivizsgálják és a két ország megállapodott abban, hogy felgyorsítják a soron következő CBERS-4 műhold fellövésének előkészületeit.

Rovatok