Index Vakbarát Hírportál

Léggömbről készíthetünk űrfotókat

2013. december 10., kedd 11:02

Mark Kelly, a NASA egykori űrsiklóparancsnoka vasárnap bejelentette, hogy csatlakozott a World View-hoz; a cég azzal foglalkozik, hogy utasokat juttatnak a világűrbe. Ez persze költői túlzás: a cég héliummal töltött léggömböt használ, nem űrhajót, és legfeljebb százezer láb – nagyjából 30 kilométer – magasságba emelkedhetnek, márpedig az űrhatár 100 kilométernél kezdődik.

A 30 kilométeres magasságnál azonban a légkör véget ér, és már ilyen magasságból is lehet látni a csillagokat, illetve a Föld gömbölyűségét – az illúzió tehát adott. Kelly azt mondta, nagyon örül, hogy másoknak is megadhatja azt a lehetőséget, ami korábban az űrhajósok kiváltsága volt.

Edge Of Space - Balloon Ride Gets

A léghajóhoz csatlakoztatott űrkapszula fejlesztésén Kelly is dolgozik. Van rá ideje; bár a World View már ezen a héten is elfogadja az előrendeléseket a 75 ezer dolláros jegyekre, a léghajó először 2016-ban repülhet.

Az ár magasnak tűnhet, de a Virgin Galactic negyedmillió dolláros, 10-15 percig tartó turistaútjaihoz képest a World View diszkontáron kínálja az űrutazás élményét. A World View útjai hajnalban kezdődnének, és másfél órányi csendes sodródás után térnének vissza a napsütötte Földre.

Rovatok